fbpx skip to Main Content
Fietsen En Wandelen In De Gemeente Bergen!

Fietsen en wandelen in de gemeente Bergen!

Fietsen en wandelen in de gemeente Bergen!

Bergen, Bergen aan Zee, de Egmonden, Schoorl, Groet, Hargen aan Zee, Camperduin..
Ontdek fietsend of wandelend de prachtige natuur en gezellige dorpen in de gemeente Bergen. Je gaat door statige lanen, over glooiende duinen, door kronkelende paadjes, authentieke dorpen en door de polder. Geniet van mooie vergezichten, laat de wind door je haren gaan, sta eens stil om de rust te ervaren en maak er vooral een heerlijke wandeling of fietstocht van.

Het Platteland achter de duinen
Fietstocht ±36 km

Fietsen en wandelen in de gemeente Bergen!

Deze route biedt een prachtige combinatie van platteland, duinen, kust en dorpen in Noord-Holland. Vanaf camping De Kolibrie start je de route en kom je onder meer door Schoorl. Daarna ga je richting strand waar je ook Bezoekerscentrum De Schoorlse Duinen kunt bezoeken. Na het strand fiets je door de duinen naar Bergen aan Zee. Even verderop kom je in het kunstenaarsdorp Bergen. Via de fietsvlotbrug over het Noordhollandskanaal en het recreatiegebied Geestmerambacht komt de route ten einde.

Regio: Schoorl, Bergen aan Zee, Bergen

De fietsroute gaat door het duingebied van PWN, voor dit gebied heb je een duinkaart nodig. 

De route kun je downloaden via Fietsnetwerk.nl, download de app of scan de QR-code.

Deze route biedt een prachtige combinatie van platteland, duinen, kust en dorpen in Noord-Holland. Vanaf camping De Kolibrie start je de route en kom je onder meer door Schoorl. Daarna ga je richting strand waar je ook Bezoekerscentrum De Schoorlse Duinen kunt bezoeken. Na het strand fiets je door de duinen naar Bergen aan Zee. Even verderop kom je in het kunstenaarsdorp Bergen. Via de fietsvlotbrug over het Noordhollandskanaal en het recreatiegebied Geestmerambacht komt de route ten einde.

Regio: Schoorl, Bergen aan Zee, Bergen

De fietsroute gaat door het duingebied van PWN, voor dit gebied heb je een duinkaart nodig.

De route kun je downloaden via Fietsnetwerk.nl, download de app of scan de QR-code. Dank aan Fietsnetwerk.nl voor het uitzetten van deze route.

 

 

 

 

 

Blauwe route Bergen
Wandeling 5,82 km

Een leuk rondje door het dorp Bergen. Als afsluiting kun je midden in het dorp vast en zeker een leuk terras of gezellig restaurant vinden (en even shoppen kan natuurlijk ook).

De blauwe route loopt over de Beatrixlaan, waar vlakbij archeologen, op het zogenoemde Brederodeveld, resten van het kasteel van Jan van Bergen vonden. Het stond daar tussen de dertiende en de vijftiende eeuw. Het terrein is tegenwoordig geheel bebouwd. 

Praktische informatie
Startpunt: Plein Bergen

Download hier de Blauwe route Bergen, waarmee je een indicatie krijgt van de route.

Aangeboden door Wandelnetwerk Noord-Holland. Hier staat de uitgebreide route, die je ook op je telefoon kunt downloaden. Handig!

Poeltjesroute
Wandeling, ±7,4 km

Fietsen en wandelen in de gemeente Bergen!

Deze wandeling gaat door een gebied met zoetwaterpoelen, bossen, oude duinen en vergezichten, waar natuur en resten van oude landbouwcultuur samengaan. 

Praktische informatie
Startpunt: Parkeerplaats Middenweg, Oude Schulpweg, Egmond-Binnen

Download hier de route Poeltjesroute Egmond-Binnen

Voor deze wandeling heeft u een PWN duinkaart nodig.

Met dank aan IVN Noord-Kennemerland.

Egmondermeer
Wandelen tussen Alkmaar en Egmond aan de Hoef, 12 km

Fietsen en wandelen in de gemeente Bergen!

Tijdens deze rondwandeling, vanuit station Alkmaar, verken je de groene, 16e-eeuwse polder langs oude vaarten richting Egmond en terug door de weilanden over een vroegere trambaan: de Egmondermeer- en Bergerweg.

Graaf Lamoraal van Egmond heeft de Egmondermeer in 1565 drooggelegd. Sindsdien is dit gebied zoals wij het kennen. Je wandelt een rondje en kunt het uitbreiden met een heen-en-weertje naar de ruïne en de kapel van het Slot aan de Hoef, de ooit zo machtige en prachtige burcht van Graaf Lamoraal van Egmond.

Molens, oude trambanen en abdijvaarten
Onderweg kom je langs de Geestmolen en het Tramspoormonumentje. De molen dateert uit de tijd van de drooglegging (1565), een oudje dus. Het molenhuis er tegenover is van later: 1697. Rechts van het infopaneel zie je een stuk spoorrails ter herinnering aan de vooroorlogse stoomtram naar Egmond aan Zee (1905-1934), een broertje van de Bello naar Bergen.

Je loopt ook langs de uitmonding van de Oude Abdijvaart vanuit Egmond-Binnen. Voor de drooglegging, tijdens de bouw van de Egmonder abdij rond 950, groef men hier een vaart voor het transport van het nodige materiaal uit het oosten. Nou ja, graven: het was meer het verbinden, verbreden en uitdiepen van bestaande veenstroompjes ofwel vennewaters, duinbeekjes, kwelkommen en moerasjes.

Praktische informatie
Start: Station Alkmaar, infopaneel achter/westzijde bij de parkeerplaats
Parkeren:
 Parkeerplaats Station Alkmaar (betaald)
Route:
 Egmondermeer

De groeten uit Groet
Fietsroute ±35 km

Je fietst door Groet en Bergen.
Groet dankt zijn bestaan aan de natuur: het gebied is ooit dichtgeslibd, waarna het begroeid raakte. Het witte hervormde kerkje stamt al uit 1575 en kijkt uit over polder, dijk, zee en duin. Het kerkje is nog altijd als kerk in gebruik en is ook aangewezen als plaats waar burgerlijke huwelijken kunnen worden voltrokken. Werp in Groet ook een blik op het kleinste en oudste raadhuisje van Nederland. Het stamt uit 1639. Omdat Groet eerst bij de gemeente Schoorl en nu bij de gemeente Bergen hoort is het niet meer in gebruik.

Bergen is vooral bekend als kunstenaarsdorp. Er is zelfs sprake van de Bergense School die tussen 1915 en 1925 haar hoogtepunt beleefde. Onder andere Charley Toorop en The Lau (de opa van de muzikant) hoorden bij deze stroming.

Deze fietsroute voert onder andere door het Noordhollands Duinreservaat, een natuurgebied waar je op de verharde paden mag fietsen en waar een duinkaart verplicht is.

De route kun je downloaden via Fietsnetwerk.nl, download de app of scan de QR-code.

Dank aan Fietsnetwerk.nl voor het uitzetten van deze route.

De routes die wij hier hebben gedeeld, komen van de website: Wat Gaan We Doen. Voor meer leuke routes, check dan zeker even hun website. Hier vindt je genoeg tips voor routes, maar ook andere leuke to-do tips in Egmond en de omgeving ervan. Check ook zeker onze eigen tips over Egmond en de omgeving. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven